Zeynep KAHVECİ NACAR








İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ

Emzirme Bebeğin Sadece Karnını Doyurmaz

Bebekler İçin Anne Sütünün Faydalarını Artık Kimse Tartışmıyor. Ancak Fark Edilmeyen Bir Konu Var Ki Sütü Ve Emzirme Eylemi Sadece Fiziksel Değil Aynı Zamanda Da Ruhsal Bir Bağlanmadır.Bu Nedenle De Doğru Bir Başlangıç Yapmak Önemlidir. Profesyonel Ebe Ve Doğum Koçu Serpil Varlık Bir Emzirmenin Nasıl Olması Gerektiği Hakkında Bilgiler Verdi.

İnanmayacaksınız: Ama Siz Daha Hamile Olduğunuzu Fark Etmeden Memeleriniz, Doğacak Yavrunuzu beslemek İçin Hazırlıklara Başlar, Hassaslaşır.Gebeliğinizin 8.Haftasında Prolatktin Hormonu Sayesinde Sü Bezleri Ve Kanalları Gelişmeye Başlar, Bu Erken Başlayan Hazırlık Sayesinde Bebeğiniz Doğduğunda Gelişmelerini Tamamlarlar.

Erken Doğumda İse Minik Bebeğinizin Tam İhtiyacı Olan Süt Gelir Bu Da Prematüre Bebeklerin Sindirim Sistemi İçin En İdealidir.Bebeğinizin Çene Kasları Emzirme İle Gittikçe Güçlenir.Sağlık Sorununuz Yok İse Emzirebilir Veya Sağarak Bebeğinizi Besleyebilirsiniz.

Doğum Başladığında Hamilelik Hormonları Düşer Ve Süt Üreten Prolatin Hormonu Yükselir, Yani Beyne “Bebek Doğuyor Süt Üretmeye Başla”Sinyali Gider.Normal Doğumunuz Kendiliğinden Başlamış, İlaç Ve Müdalesiz Bir Şekilde Uyarılmadan, Doğar Doğmaz Bebeinizle Kavuşmuş İseniz Kucağınızda İzleyin Onu, Yeter Ki Siz Ona Zaman Tanıyın Ve Onu Destekleyin.Bebeğinizin Doğar Doğmaz En Kısa Sürede Emmeye Başlaması İçin Biraz Yardım Ve Organizasyon İşe Yarayacaktır.

Onu Loş Işikli Bir Ortamda Karşilayin : Loş Işikli Ortam Hem Daha Rahat Doğum Yapmamiza Yardimci Olacak Hem De Bebeğinizin Yeni Dünyaya Adaptasyonu Kolaylaştiracaktir.Doğal Hormonlarin Aktif Olmasi Için Loş Işik, Sessizlik Ve Daha Az Konuşmaya Ihtiyaç Vardir.Bebeğiniz Ekibe Iyi Olduğunun Sinyalleri Verdiğinde Doktor Bebeğin Ilk Kontrollerini Anne Kucağinda Yapabilir.Bu Sayede Bebek Bağlanma Için En Önemli Anlarini Anneden Uzak Geçirmez.

Zaman Verin: Bebeğinizi Karın Üstü Göbeğinize Yatırın Ayak Ve Poposundan Destekleyin.Ağaçkakan Gibi Kafasının Oynatarak Memeyi Bulacaktır.Memeye Giden Yolda Hamileliğinizde Orta Hatta Oluşan Linea Alba (Kahverengi Çizginin) Belki Bebeğinize Yol Gösterici Görevi Vardır.

Bir Diğer Yol Gösterici İse “Koku” Dur.Bizim Zor Alabildiğimiz Ve Ana Rahmindeki Kokuya Benzeyen Bu Koku Meme Ucundan Yağımsı Şeffaf Bir Sıvıyla Salgılanır.Bebeğiniz Bu Kokuya Doğru Hareket Edip Besin Kaynağı Bulur.Buldugğunda Ucu Yalayarak Yumuşatır Sonrasında Ağzına Alır.

Emzirme Bebeğin Sadece Karnını Doyurmaz, Ruhunu Da Doyurur.Bebek Emerken Annein Ter Bezlerine Çok Yakın Olduğundan O Kokuyu Alması Da Çok Yakın Olduğunda O Kokuyu Alması Da Çok Önemlidir:Çünkü Bu Koku Sayesinde Annesini Tanır.Tüm Bunlar Anne Bebek Bağlanmasını Güçlendirir.

Ağız Sütü Bebeğinizin İlk Aşısıdır: Bebek 9 Ay Boyunca Tanıdığı Bir Dünyadan Yeni Bir Dünyaya Geldiğinde Ürkebilir:Ama Annesinin Koruyucu Kolları Arasında Yeni Dünyasına Kolay Adapte Olur, Güven Duygusu Gelişir.İlk Günlerde Mümkün Olduğuncca Emzirin Ki Prolaktin Hormonunuz Yükselerek İleriki Günlerde Onun İhtiyacı Olan Sütü Üretsin. O Zamana Kadar Çok Değerli Kolostrum Veya İlk Ağız Sütü De Denilen Bir Kaç Damla Süt Gelir Ki O Da Bebeğinize Yeterlidir:Çünkü Bebeğinizin Midesi Bir Bilye Kadardır.Ağız Sütü Bebeğinizin İlk Aşısıdır Ve Onu Hastalıklardan Korur.İçerisindeki Endorfin Hormonu Sayesinde Bebek Emerken Mutlu Olur Ve Annesinin Memeine Bağımlılık Geliştmesini Sağlar. Anne Ve Bebeğin Ömür Boyu Birbirlerine Bağımlıklarının Güçlü Bir Temeli Atılmış Olur.



Bebekler Neden Ek Gıdaya İhtiyaç Duyarlar?

· Anne Sütü Miktarındaki Azalma;

Yapılan Çalışmalara Göre Eğer Anne Yeterince Besleniyorsa, Anne Sütü Bebeğe İlk 6 Aya Kadar Yeterlidir. 6. Aydan Sonra Bebek, Anne Sütünden İhtiyacı Olan Enerji, Protein Ve Diğer Besleyici Faktörleri Yeterince Alamaz. 6. Aydan Sonra Ek Besinlere Başlanmalı Ve Bebek 2 Yaşına Gelene Kadar Emzirilmelidir.

· Bebeğin Besin İhtiyacındaki Artış;

Ek Beslenme Yapılmadan Sadece Anne Sütü Verilmeye Devam Edildiği Takdirde Demir Eksikliği Anemisi Gibi Bazı Problemler Ortaya Çıkabilir.

· Bebekler Artık Sıvı Olmayan Yarı Katı Gıda Maddelerini Kabul Edebilecek Duruma Gelir;

Bebekler 6. Aydan Itibaren Yarı Katı Gıdaları Kabul Edebilecek Hale Gelirler Ve Kaşıkla Verildiğinde Gıdaları Geri Çıkarmazlar.

· Bebekler Kendi Bağışıklık Sistemlerini Geliştirmek Zorundadırlar;

Bebekler Yaşamlarının Ilk Aylarında, Annelerinden Aldıkları Koruma Faktörleriyle Hastalıklara Karşı Korunurlar. Bu Koruma 4-5. Aydan Itibaren Kaybolur. Dış Ortamdaki Mikroplarla Karşılaşmaları Sonucu Kendi Bağışıklık Sistemlerini Geliştirirler.

· Bebekler Annelerinden Daha Bağımsız Hale Gelirler;

Ek Gıda İle Beslenme Döneminde, Bebekler Daha Bağımsız Ve Hareketli Olurlar, Bu Onların Çevredeki Mikroorganizmalar İle Temas Etmelerini Kolaylaştırır. Bu Nedenle Bebekler Daha Sık Enfeksiyon Hastalıklarına Yakalanırlar. Bu Hastalıklar Arasında İshal Önemli Bir Yer Tutar.

Bu Dönemde Yetersiz Beslenen Bebekler Daha Kötüye Gidebilir Ve Malnütrisyon (Beslenme Yetersizliği) Görülebilir. Bu Durum, Bebeklerin Yetersiz Kilo Alımı Ve Bazen De Kilo Kaybı İle Birlikte Büyüme Ve Gelişme Tablolarının Duraksamasıyla Kendini Gösterir.

· Bebeklere Değişik Lezzetlerde Ve Tarzlarda Yemekler Sunmak, Çocukluk Çağındaki Yemek Sevmeme Alışkanlığını Önlemede Yardımcı Olur.

Bebeğin Dişlerin Çıkmaya Başlamasıyla, Katı Ek Gıdalar Da Verilmeye Başlanır. Bilindiği Gibi 6. Aydan Sonra Anne Sütündeki Demir Miktarı Azalır. Bu Açığı Kapatmak İçin Demir İhtiva Eden Ek Gıdalar Bebeğe Verilmelidir. En İyi Demir İhtiva Eden Gıda Kırmızı Ettir. Kırmızı Et, Bebeğe, Kıyma Şeklinde Sebze Çorbasına Katılarak Verilebilir. Kıyma Yerine Çorbaya İyice Kıyılmış Karaciğer De Katılabilir. Bir Çay Kaşığı İle Başlanan Karaciğer Daha Sonra Yavaş Yavaş Artırılarak Verilebilir.

Eğer Aile Bütçesi Et Almaya Uygun Değilse; Et Yerine Fasulye, Nohut, Mercimek, Bezelye Veya Üzüm Pekmezi Gibi Gıdalar Verilebilir. Bu Gıdalar Da İçlerinde Yüksek Oranda "Demir" İhtiva Ederler.

6. Aydan Itibaren Kahvaltı Başlanır. Haftada 2 Kez Yumurta Sarısı Verilebilir. Alerjik Olabileceği İçin Bir Yaşından Önce Beyazı Tavsiye Edilmemektedir. Ek Gıdalara Alışan Bebeklere, Balık Ve Kıymalı Yağsız Sebze Yemekleri De Verilebilir.

9-12 Ay Arası Beslenme

Bebeğinizi 2 Yaşına Kadar Emzirmeye Devam Edin!

· Bebek 2 Yaşına Gelene Dek Anne Sütüne Devam Edilmelidir.

· 9 Aylık Bebekler Artık Katı Gıdaları Çiğneyebilirler, Evde Herkes İçin Pişen Yemeklerden Yiyebilirler.

· Bu Yaş Gurubundaki Bebeklere Uygun Yemekler Şunlardır: Yoğurtlu Ve Sütlü, Mercimekli Çorbalar, Iyi Pişmiş Nohut Ve Mercimek Yemekleri, Patates, Kabak, Taze Fasulye, Pazı, Ispanak Gibi Sebze Yemekleri, Balık, Köfte, Et Yemekleri, Etli Veya Mercimekli Dolmalar.

· Ekmek Ve Soyulmuş Meyve Parçaları Bebeğin Eline Verilebilir. Bebeğe Makarna Ve Pilav Da Verilebilir.

· Çay, Gazoz, Çikolata, Şeker V.B Yiyecekler Bebeklere Verilmemelidir.

· Bebek, Kendi Kendine Yemek Yemeye Alıştırılmalıdır

· 1 Yaşına Gelmiş Bebeğin Yemekleri Iyotlu Tuz (Ailede Herkesin Yediği Yemekler) Ile Pişirilmelidir.


 (01 Nisan 2014)

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok önemli :) Yorum yapan herkese kocaman teşekkür :)) Blogunuz ya da gmail adresiniz yoksa "yorumlama biçimi" kısmından "adı/url" yazan seçeneği seçin adınızı yazın, url kısmını boş bırakın yorumunuzu yazıp yayınlayın.

Sessiz Takipççilerime de Selamlar ;)

 

Uyarı

Blogumdaki Kendime Ait Resimlerin ve Yayınların İzin Alınmadan Kullanılması 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına Aykırıdır. Bu Konuda Hassasiyet Gösterilmesini Rica Ederim.
 
Blogger Templates